Hva er en BSU-konto?

      Comments Off on Hva er en BSU-konto?

BaufinanzierungHvis du drømmer om å eie egen bolig i fremtiden, så kan disse drømmene best realiseres gjennom en BSU-konto. BSU står for boligsparing for ungdom, og er en spesiell sparekonto som tilbys som et samarbeid mellom norske banker og staten. Det er en kjent sak for de fleste at det er fordelaktig å spare til bolig på en slik konto, men vet du egentlig hva disse fordelene innebærer og hvorfor det er svært gunstig å spare på BSU? Vi skal se nærmere på hva en BSU-konto egentlig er i denne artikkelen.

Dette er en BSU-konto

Boligsparing for ungdom (BSU) er en tjeneste som tilbys av samtlige norske sparebanker, og som er tilgjengelig for alle under 34. Man kan kun spare på BSU en gang i livet. Det vil si at hvis man først gjør et uttak fra kontoen, så vil du ikke kunne spare mer, og heller ikke åpne en ny BSU-konto senere. Det gjelder altså en del spesielle regler for BSU, men det kan være mye penger å spare på en slik konto dersom man sparer fra man er myndig til den nevnte aldersgrensen.

Den største fordelen med å spare på BSU er at rentenivået er svært høyt, faktisk fire ganger så høyt som en vanlig sparekonto. Her får man nemlig 4% renter på det beløpet man har spart, noe som kan utgjøre ganske så mange tusenlapper årlig dersom man er flink til å spare. Rentene tjenes opp hvert år, og derfor kan det lønne seg å fylle BSU-kontoen så raskt som mulig. Rentene fortsetter å løpe selv etter man er fylt 34 år, så her kan man tjene flotte penger på å la pengene være på konto.

En annen stor fordel med å spare på BSU, er at du får skattefradrag. Du kan spare maksimalt 25 000 kroner i året, og dette vil da gi deg 5000 kroner tilbake på skatten. I tillegg til rentene er dette altså ganske så mye penger, som vil komme godt med i økonomien til de fleste ungdommer. Du trenger ikke å spare maksbeløpet for å få skattefradrag, og du får 20% fradrag av summen du har spart uavhengig av hvor mye det er.

Hva kan pengene brukes til?

Som vi nevnte tidligere så er det en rekke spesielle regler for BSU-konto. Det er for eksempel ikke mulig å ta ut pengene man har spart i løpet av et år uten å «bryte» kontoavtalen, noe som gjør at man vil miste opptjente renter og muligens også skattefradraget. Pengene er låst til å brukes på boligformål, og med det mener vi enten kjøp av bolig eller for å bruke på nedbetaling av gjeld. Enkelte velger å bruke de oppsparte midlene når de kjøper seg bolig, mens andre igjen vil bruke de sakte men sikkert til å nedbetale lånet ved en senere anledning.

Det å spare på BSU vil dessuten gi deg en del indirekte fordeler når du skal søke boliglån hos banken. Da ser banken nemlig på din evne til å spare, og det å ha penger på BSU indikerer at du er en seriøs sparer. Så selv om du ikke vil slå hull på BSU-kontoen når du skal søke om boliglån, så vil dette gi deg et pluss i boken hos bankens rådgiver.